مسعود شعاری مجله هنر موسیقی

مسعود شعاری

مسعود شعاری فراگرفتن موسیقی را از سنین کودکی و ابتدا با ساز سنتور و سپس سه‌تار آغاز کرد و از محضر استادانی چون محمدرضا لطفی، حسین علیزاده و داریوش طلایی و نیز استاد علی‌اصغر بهاری کسب فیض نمود؛ به دلیل ذوق و استعداد فراوان در اجرای صحیح موسیقی ایرانی، از دوران جوانی وارد عرصۀ تک‌نوازی و بداهه‌پردازی، گروه‌نوازی و همچنین فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی شد. شناخت عمیق وی از ساز سه‌تار و اجرای ماهرانه و هنرمندانۀ آن، زمینه‌ساز خلق آثاری بدیع در زمینۀ تک‌نوازی و بداهه‌پردازی بر روی این ساز مهجور گردید. شناخت دقیق سبک‌ها و مکاتب نوازندگی سه‌تار و تسلط بر تکنیکِ اجرا و دقت موشکافانه در بهره‌گیری صوتیِ مناسب از ساز (سونوریته و موزیکالیته) و همچنین به‌کارگیری طیف گسترده‌ای از تکنیک‌های نوازندگی (که برخی رو به فراموشی بودند) موجب شد تا شعاری به‌حق، به‌عنوان نوازندۀ تمام‌عیار سه‌تار (ویرتئوز) در دوران معاصر شناخته شود.
فعالیت‌های اجرایی، پژوهشی و آموزشی وی در زمینۀ موسیقی کلاسیک ایران گویای دلبستگی و شناخت عمیق اوست که در تمرکزش بر سه‌تار و تولید آثاری با محوریت این ساز تجلی پیدا کرده است و نمونۀ آن را در انتشار آلبوم‌های صوتی «شباهنگ»، «کاروان صبا» و به‌تازگی «سایه‌وار»؛ تألیف کتاب‌های کاروان صبا، گنجینۀ سه‌تار و نگرشی بر ساختار موسیقی ایران، دستگاه ماهور در زمینۀ پژوهش و آموزش موسیقی ایرانی برای سه‌تار؛ و نیز کنسرت‌ها و کنفرانس‌های متعدد پژوهشی در زمینۀ سبک‌شناسیِ نوازندگی سه‌تار و… می‌توان مشاهد کرد.
شعاری بر پایۀ درک عمیق و اصولی از موسیقی ایران و در گفت‌وگو و تبادل با سایر فرهنگ‌های موسیقایی، به سبک و بیانی شخصی در نوازندگی سه‌تار دست یافته که در طی سالیان متمادی فعالیت حرفه‌ای او، نضج و قوام پیدا کرده است. این شیوه ابتدا در آلبوم «انتظار» در هم‌نوازی با طبلا (ساز کوبه‌ای هندی) معرفی شد و سپس در آثار دیگر وی نظیر «سیر» و «در سایۀ باد» نمود بیشتری پیدا کرد. او پس از تشکیل گروه هم‌نوازان سه‌تار به نام «همساز»، شیوۀ نوازندگی خود را به همراهی با گروه‌ سه‌تارنوازان تعمیم داد که موجب پایه‌گذاری شیوۀ نوینی در گروه‌نوازی ساز سه‌تار گردید و آثار زیبایی نیز به همین شیوه در آلبوم «غروب» خلق و منتشر کرد.
کتاب از سِیر تا غروب که شامل قطعاتی به آهنگ‌سازی مسعود شعاری در حیطۀ سه‌تارنوازی معاصر است، به کوشش جعفر صالحی توسط انتشارات هنر موسیقی منتشر شده است.

* برگرفته از مقدمۀ دوم کتاب از سِیر تا غروب؛ سه‌تار نوازی معاصر، قطعاتی از مسعود شعاری (هنر موسیقی: ۱۳۹۸)