شمارۀ ۱۷۸

شمارۀ ۱۷۸ مجلۀ هنر موسیقی، آبان-اسفند ۱۳۹۸، با یادنامه‌ای برای حسین دهلوی به مناسبت درگذشت او در سال جاری منتشر شد.

«حسین دهلوی؛‌ فردوسی زمانه» عنوان سرمقالۀ این شمارۀ هنر موسیقی است به قلم مهدی ستایشگر که سرآغازی است برای یادنامۀ حسین دهلوی و اما «حسین دهلوی؛‌ یادگاری از عصمت غمگین اعصار» عنوان یادنامه‌ای است که برای حسین دهلوی، موسیقی‌دان برجستۀ ایرانی تهیه شده است. مطالب این بخش شامل آلبومی از تصاویر دیده‌نشده و یا کمتر دیده‌شده از فعالیت‌های هنری حسین دهلوی به همراه اهالی فرهنگ و هنر در یک دورۀ تاریخ موسیقی ایران و مطالبی از: محمود خوشنام، سوسن اصلانی (دهلوی)،‌ علی رهبری، حسین عمومی،‌ سعید ثابت،‌ هومن دهلوی،‌ ناصر نظر و سجاد پورقناد می‌باشد.

دیگر مطالب متنوع این شمارۀ هنر موسیقی عبارت‌اند از: «مروری بر قطعۀ «راز و نیاز» اثر فرامرز پایور»، «وزن آزاد؛ تعاریفی از موضوعات مرتبط با زمان در موسیقی»، «لزوم تلطیف مقررات‌گذاری برای آثار و رویدادهای مستقل موسیقی»، «تولید یک اثر موسیقی در بستر اجتماعی؛‌ بررسی پروسه با استفاده از رویکرد سیستمی‌‌‌»،‌ «متد آموزش تار و سه‌تار برای کودکان و نوجوانان» در گفت‌وگو با انوش جهانشاهی، «باهم موسیقی ساختن؛‌ پژوهشی در باب رابطۀ اجتماعی»، قسمت ششم «یک‌صد آلبوم برتر تاریخ موسیقی راک» و «هومرگ؛‌ نگاهی به آلبوم گروه «بارامانت»» … .

 

عکس روی جلد: حسین دهلوی

طراح گرافیک: استودیو مرکزی، سعید فروتن، راشین جیحون

 

✔️ برای سفارش نسخۀ کاغذی مجله و دریافت آن از طریق پست با ارسال یک پیام به honaremusighi@ در تلگرام یا شمارۀ ۰۹۱۹۸۰۸۶۴۱۰در واتس‌اپ و یا ایمیل هنر موسیقی honaremusighi@gmail.com، درخواست خود را با ذکر شمارۀ مجله به ما اعلام کنید.

جلد مجله هنر موسیقی شمارۀ ۱۷۸

فهرست مقالات

سرمقاله: حسین دهلوی؛ فردوسی زمانه

خونی که می‌خورند به از شیر مادر است مردانِ از محبت دنیا بریده را (صائب) آخرین شمارۀ پیشین هنر موسیقی در مهرماه سال جاری توفیق انتشار یافت و از آبان تابه‌حال اتفاق پشت اتفاق افتاده است و این‌بار نه‌فقط مشکلات اقتصادی، بلکه مشکلات اجتماعی، فجایع خطای انسانی و حال نیز اپیدمی ویروس کرونا! هریک از این اتفاق‌ها و مهمان‌های تازه و بی‌خبر رسیده برای تخریب روحیۀ همکاران اهل دیروز و فردای قلم و اهل اجرا و عمل کافی بود تا قلم‌ها غمگینانه بر زمین بخوابد تا آنکه بر اهل ذوق بتابد. البته هرچند در انتشار مجلۀ هنر موسیقی وقفه ایجاد شد اما در بخش انتشارات کتاب بیکار ننشتیم و تعدادی از کتاب‌هایی که در دست انتشار بودند، جامۀ نشر پوشاندیم. امید داریم مجله و نشر هنر موسیقی در سال آینده با نظم بهتری به کار خود ادامه دهد.

مهدی ستایشگر

شمارۀ ۱۷۸

حسین دهلویسرمقالهشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیمهدی ستایشگریادنامۀ حسین دهلوی

حسین دهلوی؛‌ یادگاری از عصمت غمگین اعصار

یادنامه‌ای برای حسین دهلوی

تحریریه

شمارۀ ۱۷۸

حسین دهلویشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقییادنامۀ حسین دهلوی

ما نمانیم و عکس‌ها مانند

آلبومی از تصاویر دیده‌نشده از فعالیت‌های هنری حسین دهلوی

صفحۀ اول آلبوم مصور یادنامۀ حسین دهلوی

تحریریه

شمارۀ ۱۷۸

حسین دهلویشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقییادنامۀ حسین دهلوی

از «موتیف رقص قاسم آبادی» تا بالۀ «بیژن و منیژه»

نگاهی گذرا به فعالیت‌های هنری حسین دهلوی

حسین دهلوی، صبح روز سه‌شنبه، ۲۳ مهر ماه ۱۳۹۸ در ۹۲ سالگی در تهران گذشت. وی در حدود ۱۰ سال بود که بیماری فراموشی داشت و مدتی هم در بیمارستان بستری بود. حسین دهلوی، در سال ۱۳۰۶ در تهران زاده شد و از ۱۱ سالگی آموزش موسیقی را نزد پدر خود آغاز کرد که از شاگردان علی‌اکبر شهنازی بوده است، ولی آنچه آیندۀ او را ساخته، بهره‌گیری از کلاس ابوالحسن صبا، آموزگار بزرگ موسیقی سنتی بود. صبا، شاگرد و بعدها همکار و همراه علی‌نقی وزیری بود و آموزه‌های او را به شاگردان خود منتقل می‌کرد. حسین دهلوی با همۀ بهره‌هایی که از دانش و تجربۀ صبا می‌گرفت، از همان سال‌های نوجوانی فکر می‌کرد که باید بیش‌ازاین‌ها پیش رفت، بیش‌ازاین‌ها آموخت و آموخته‌ها را بیش‌ازاین‌ها به‌کار بست.

محمود خوشنام

شمارۀ ۱۷۸

حسین دهلویشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیمحمود خوشنامیادنامۀ حسین دهلوی

دهلوی؛ استاد و همسری مهربان اما جدی

از زمانی که در هنرستان موسیقی تحصیل می‌کردم تا زمانی که همسر استاد حسین دهلوی شدم، نکته‌ای که همیشه برایم بسیار مهم و باارزش بود، نظم و انضباط، خالص بودن و جدی بودن دهلوی در کار و زندگی بود. ایشان در عین مهربانی و بامحبت بودن،‌ بسیار جدی و پرتلاش بود.
حسین دهلویسوسن اصلانیشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقییادنامۀ حسین دهلوی

حسین دهلوی یک تراژدی در موسیقی ایران

اهدای قطعۀ «دنیای بدون جنگ» به حسین دهلوی

شرکت آلمانی نشر موسیقی ناکسوس، قطعۀ شمارۀ چهار پوئم سمفونیک «مادرم ایران»، به نام «دنیای بدون جنگ» اثر علی رهبری را جهت ارسال به مسابقات گرمی سال ۲۰۲۰، از بین آثار آهنگ‌سازان معاصر انتخاب کرده است. این اثر ۲۸ دقیقه‌ای در سال ۱۳۹۶ بر روی اشعار سعدی و محمدفرید ناصری برای خوانندۀ ایرانی و ارکستر بزرگ سمفونیک ساخته شده است. پوئم سمفونی «مادرم ایران» که در کنسرتی با صدای محمد معتمدی به همراهی ارکستر سمفونیک دولتی آنتالیا با صدابرداری جان ایکال و مدیریت پروژۀ باربد بیات در سالن آسپندوس آنتالیا به‌صورت زنده ضبط شده، شامل ۱۱ قطعه است که در سه آلبوم توسط کمپانی ناکسوس به بازار بین‌المللی عرضه و به حسین دهلوی اهدا شده است. طی تماس تلفنی از علی رهبری دربارۀ علت اهدای این قطعه به زنده‌یاد دهلوی و چگونگی انتخاب آن برای گرمی پرسیدیم که پاسخ ایشان را در پی می‌خوانید.

علی رهبری

شمارۀ ۱۷۸

حسین دهلویشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیعلی رهبرییادنامۀ حسین دهلوی

حسین دهلوی؛ یک معلم، مشوق

دکتر حسین عمومی در طی سال‌ها فعالیت هنری خود، دستی هم در طراحی ساخت و تکامل سازهای ایرانی ازجمله نی، تنبک و دف داشته است. وی «نی شش‌دانگ» را طراحی کرده و معتقد است که در این راه حسین دهلوی با تشویق‌های خود کمک شایانی به او کرده است. وی در همایش «نگرشی نو به ساختار ساز نی» که مهرماه ۱۳۸۳ در سالن میراث فرهنگی در تهران برگزار شد حضور پیدا کرد و از دیدگاه‌های مختلف این ساز را معرفی کرد. حسین دهلوی نیز در این همایش گفت: «این قبیل حرکت‌ها و کارها بسیار ارزنده و قابل ستایش است و برای پیشبرد اهداف موسیقی باید همۀ اساتید و هنرمندان متحد، یکدل و یکپارچه عمل کنند تا بتوان موسیقی ملّی ایران را به‌طرز مطلوبی عرضه کرد.» از حسین عمومی دربارۀ چگونگی طرح ساخت نی شش‌دانگ بیشتر جویا شدیم و ایشان متن زیر را در اختیار ما گذاشتند که در پی می‌خوانید.

حسین عمومی

شمارۀ ۱۷۸

حسین دهلویحسین عمومیشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقینینی شش‌دانگیادنامۀ حسین دهلوی

حسین دهلوی؛ ‌هنرمندی پرتلاش و خلاق

شرحی بر چگونگی تشکیل ارکستر بزرگ مضرابی

از نخستین روزهای سال ۱۳۷۱ بود که فکر تشکیل گروه بزرگ مضرابی قوت گرفت و کار بر روی قطعات و تنظیم جدید آن‌ها آغاز شد، هرچند پیش از آن نیز صحبت‌هایی از تشکیل ارکستر شده بود. قبل از به‌وجود آمدن ارکستر چگونگی شکل‌گیری آن، قطعات اجرایی و تنظیم جدید قطعات متناسب با سازهای مضرابی ذهن استاد حسین دهلوی را درگیر این ماجرا کرده بود اما امکانات آن ازقبیل محل تمرین، انتخاب نوازندگان با توجه به توانایی آنان، چه در مورد دشیفراژ و تکنیک نوازندگی و چه در مورد نت‌نویسی قطعات با تنظیم جدید، همه و همه چالش فکری بزرگی برای ایشان ایجاد کرده بود. اما بنابر تجربۀ تاریخی، افراد بزرگ با افکار بزرگ هیچ‌گاه عقب‌نشینی نمی‌کنند و با اتکا به توانایی‌هایشان قدم‌های بزرگ برمی‌دارند و استاد دهلوی نیز از این قاعده جدا نبود.

سعید ثابت

شمارۀ ۱۷۸

ارکستر بزرگ مضرابیحسین دهلویسعید ثابتشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقییادنامۀ حسین دهلوی

نقش حسین دهلوی در پیشبرد موسیقی چندصدایی ایران

بروز و ظهور موسیقی چندصدایی در ایران را، همچون هر پدیدۀ فرهنگی دیگر، باید در عرصۀ گفتمان‌هایی کلان‌تر در نظر گرفت که ذیل تحولات تاریخی و اجتماعی ملت‌ها معنای نهایی خود را پیدا می‌کنند. ازاین‌منظر اقتضائات فرهنگی، همچنین شرایط اجتماعی و سیاسی را می‌توان به‌عنوان زمینه‌های اصلی شکل‌گیری پدیده‌های فرهنگی به‌حساب آورد. موسیقی چندصدایی در ایران نیز در کنار دیگر وجوه فرهنگی چون تحولات حوزۀ ادبیات و هنرهای زیبا از چنین قاعده‌ای مستثنی نیست و با مروری بر رخدادهایی که درنهایت به استقرار این تلقی در عرصۀ موسیقی ایران منجر شد، ارتباط این پدیدۀ فرهنگی با تحولات اجتماعی تا اندازۀ زیادی آشکار خواهد شد. دراین‌ارتباط بی‌آنکه قصد مروری تاریخی در میان باشد، اما به‌زعم نگارنده دست‌کم چند پیوست فرهنگی را در تجربۀ موسیقی چندصدایی ایران نمی‌توان از نظر دور داشت. تجددخواهی ایرانیان که از نیمه‌های قرن پیش به‌عنوان جریانی شاخص در تحولات اجتماعی ظاهر شد، همچنین برآمدن مفاهیم «موسیقی بین‌المللی» و «موسیقی علمی» در همین اوان، از عمده‌ترین این پیوست‌ها است که ورود چندصدایی به موسیقی ایران را همراهی می‌کرد. ازاین‌میان، بازهم به عقیدۀ نگارنده، مفهوم موسیقی بین‌المللی و علمی نزدیک‌ترین ارتباط را با شکل‌گیری موسیقی چندصدایی ایران دارد و بر همین اساس آنچه در ادامه می‌آید ناظر بر همین ارتباط خواهد بود.

هومن دهلوی

شمارۀ ۱۷۸

حسین دهلویشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیموسیقی چندصداییهومن دهلوییادنامۀ حسین دهلوی

اجرای بخشی از اپرای «مانا و مانی»

هدیه‌ای برای حسین دهلوی از طرف آموزشگاه موسیقی پارس

گروه موسیقی پارس مهرماه ۱۳۹۱ به مناسبت روز جهانی کودک بخشی از اپرای «مانا و مانی» اثر حسین دهلوی را با همکاری گروه کُر فیلارمونیک ایران و گروه کُر ملل به کارگردانی محمد عاقبتی و جليله هيبتان،‌ سرپرستی ناصر نظر و به رهبری علیرضا شفقی‌نژاد در تالار وحدت به روی صحنه بردند. به بهانۀ درگذشت حسین دهلوی، از ناصر نظر دربارۀ چگونگی و کم‌و‌کیف این اجرا جویا شدیم. ایشان متن زیر و تصاویری از آن اجرا را در اختیار ما گذاشتند که در ادامه می‌خوانید.

ناصر نظر

شمارۀ ۱۷۸

اپرای مانا و مانیجليله هيبتانحسین دهلویشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیعلیرضا شفقی‌نژادگروه کر فیلارمونیک ایرانگروه کر مللگروه موسیقی پارسمحمد عاقبتیناصر نظریادنامۀ حسین دهلوی

ابراهیم موسیقی ایران

یادداشتی به بهانۀ درگذشت حسین دهلوی

در اوایل دهۀ دوم قرن حاضر، علی‌نقی وزیری در اوج فعالیت موسیقایی و نیز فراز محبوبیتش نزد ملیّون بود. آثار و خدمات وزیری روزبه‌روز بیشتر مورد توجه خواص و عوام قرار می‌گرفت و این مسیر پیشرفت، در نظر مخالفان و رقیبان او گران می‌آمد. دسیسه‌چینان که از روابط قدیمی رضاشاه و وزیری خبر داشتند، کوتاه‌ترین مسیر را برای نابودی وزیری یافتند؛ وزیری خط قرمزی در ارائۀ هنر داشت و آن حقیر انگاشتن هنر و هنرمند بود. دستور اجرای ارکستر هنرستان در میهمانی شام رضاشاه به وزیری ابلاغ شد و وزیری به آتشی که برای او مهیا شده بود وارد شد ولی ابراهیم‌وار از آن گذشت. شاید اگر وزیری چنین امتحانی را پشت سر نگذاشته بود، نام او چنین پژواکی را در تاریخ موسیقی ایران نداشت. پس از وزیری هیچ موسیقی‌دانی در چنین آزمونی قرار نگرفت و اگر قرار گرفت، سربلند بیرون نیامد مگر حسین دهلوی.

سجاد پورقناد

شمارۀ ۱۷۸

حسین دهلویسجاد پورقنادشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیعلی‌نقی وزیرییادنامۀ حسین دهلوی

فواصل مختلف کوک دوتار

بررسی اجمالی دوتارهای مناطق مختلف ایران از منظر نظام کوک

چکیده بررسی نظام کوک در سازهای ایرانی در مناطق مختلف کشور، راهی برای دستیابی به چگونگی استفاده از این سازها در این مناطق با فرهنگ‌های گوناگون موسیقایی است که این موضوع در شناخت جریان‌های موسیقی فولکلور ایران نقش مهمی را ایفا می‌کند. این پژوهش به بررسی اجمالی دوتارهای مناطق مختلف ایران از منظر کوک پرداخته است، به صورتی که در آن دوتارهای افراد شاخص این مناطق ازنظر چگونگی کوک با یکدیگر مقایسه می‌شوند. به‌کارگیری فواصل مختلف کوک میان دوتارهای مناطق مختلف ایران علت اصلی انتخاب این‌ موضوع در این نوشتار است. برای دستیابی به آمار نظام کوک به کتاب دایرة‌المعارف سازهای ایران گردآوری و تألیف محمدرضا درویشی استناد شده است. بررسی‌‌های انجام‌شده در این تحقیق نشان داد که بیش از نیمی از دوتارهای مناطق مختلف ایران (دوتارهای افراد شاخصی که در این پژوهش به‌کار گرفته شده‌اند) در فاصلۀ چهارم نزولی کوک می‌شوند. در اولویت بعدی فاصلۀ پنجم نزولی قرار دارد؛ فواصل دومِ بزرگِ نزولی، هشتم درست، هم‌صدا و تقریباً سومِ بزرگِ نزولی به‌ترتیب در اولویت‌های بعدی هستند. کلیدواژگان: دوتار شرق خراسان، دوتار شمال خراسان، دوتار ترکمن‌صحرا (گلستان)، دوتار کتول (گلستان) دوتار شرق مازندران، نظام کوک.

بنیامین فسائی

شمارۀ ۱۷۸

بنیامین فسائیدوتاردوتارنوازیشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیکوک دوتارنوازندگان دوتاریادنامۀ حسین دهلوی

مروری بر قطعۀ «راز و نیاز» اثر فرامرز پایور

مقدمه قطعۀ «راز و نیاز» درمیان آثار فرامرز پایور یک اثر مهم است. این اهمیت از دو حیث قابل توجه است: ۱. این اثر به‌عنوان یک قطعۀ مستقل سازی برای گروه سازهای ایرانی است که می‌توان به‌احتمال‌زیاد اذعان کرد که اولین یا جزو اولین قطعات از این نوع بوده است؛ یعنی قطعه‌های مستقل برای گروه سازهای ایرانی و خارج از قالب‌های رایجِ موسیقی کلاسیک ایرانی، همچون پیش‌درآمد، چهارمضراب و رِنگ. این نوع نگرش در سال‌های بعد (به‌خصوص در دهه‌های ۵۰، ۶۰ و ۷۰) توسط آهنگ‌سازان نسل بعدی به‌طور جدی پیگیری شد؛ قطعاتی چون «سواران دشت امید»، «حصار» و «نوروز ۶۲» اثر حسین علیزاده، «پیروزی»، «بیداد» و «چکاد» اثر پرویز مشکاتیان نمونه‌هایی ازاین‌دست هستند؛ نمونه‌هایی بسیار موفق که به‌عنوان آثار برجسته، و البته الگو، در موسیقی کلاسیک ایرانی قلمداد می‌شوند. این قطعات به قالب‌های اجرایی معمول در نوبت مرتب موسیقی کلاسیک ایرانی، پیش‌درآمد، چهارمضراب و رنگ، شباهت زیادی ندارند و به‌عنوان قطعاتی مستقل به‌حساب می‌آیند. ازاین‌جهت نگارنده بر این عقیده است که به‌احتمال‌قوی کلید این نگاه به آهنگ‌سازی برای آنسامبل‌های ایرانی از قطعۀ «راز و نیاز» فرامرز پایور خورده است؛ چرا که برخی شواهد تاریخی این ادعا را پررنگ می‌کنند که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهد شد.
۲. این قطعه در آثار فرامرز پایور یک اثر پیشرو و ازجمله آثاری است که نشانگر ایده‌های نو و بدیع او در زمان خود است. به‌عبارت‌دیگر پایور در قالب‌های اجرایی معمول موسیقی کلاسیک ایرانی چون پیش‌درآمد، چهارمضراب (به‌ویژه) و رنگ ابتکارات و تمهیدات جدیدی را نیز به‌کار برده است اما وجه تمایز او نسبت به پیشینیانش در ساختِ قطعاتی مستقل برای گروهش، گروه سازهای ملّی وزارت فرهنگ ‌و ‌هنر که از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۸ فعالیت مداوم داشت و تنظیم آن‌ها برای آن گروه با رویکردهای گوناگون بوده است؛ گروهی که نه اولین گروه سازهای ملّی اما مداوم و فعال‌ترین این نوع گروه و فعالیت در موسیقی ایرانی بوده است۱ و به‌طور حتم گروه‌نوازی ایرانی را متحول ساخت. همچنین تنوع قطعات اجرایی در این گروه بی‌سابقه است چرا که علاوه‌بر اجرای قطعات ساختۀ پایور، می‌توان طیف وسیعی از اجرای قطعات قدما و آهنگ‌سازان معاصر را در آن ردیابی کرد؛ از میرزاحسین‌قلی تا احمد پژمان.۲ با توجه به آنچه که ذکرش رفت نه‌تنها بررسی قطعۀ «راز و نیاز» حائز اهمیت است بلکه بررسی همه‌جانبۀ گروه پایور و کارگان‌های اجرایی آن برای دستیابی به یک چشم‌انداز شفاف و صحیح از تاریخ و سیرِ تحول گروه‌نوازی ایرانی ضروری است.
بیشتر

رامتین نظری‌جو

شمارۀ ۱۷۸

تجزیه‌و‌تحلیل موسیقیراز و نیازرامتین نظری‌جوشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیفرامرز پایوریادنامۀ حسین دهلوی

وزن آزاد

تعاریفی از موضوعات مرتبط با زمان در موسیقی

مقدمه پدیده‌هایی که با حواس انسان و بدون کمک گرفتن از ابزار ادراک شوند، هم جهت پیدایش و هم برای درک ‌شدن نیازمندِ صرفِ زمان هستند؛ بنابراین پدیده‌ها برای درک شدن توسط مُدرِکی دارای گیرنده و تحلیلگر (حواس و سامانۀ اعصاب و مغز) بایستی مکانمند و زمانمند باشند. ساده‌ترین و کلی‌ترین تعریف ادراک چنین است: «ادراک فرایندی است که در آن، جهانِ خارج اندام‌های حسی فرد را تحریک می‌کند و حاصل این تحریک تجربه‌ای ادراکی است» (جی کین، ۱۳۹۶: ۱۶). اضافه می‌کنم که پدیده‌های بسیاری هنوز کشف نشده‌اند؛ اما پدیده‏ای غیرقابل شناخت، به معنی آنکه نه با حواس و نه با ابزاری دقیق قابلیتِ شناخته ‌شدن نداشته باشد، منطقاً وجود (هستی) ندارد. مگر آنکه اثر عاملی ناشناخته در سامانه مشهود باشد. آنگاه فرض بر ناشناخته بودن است و نه غیرقابل شناخت یا غیرقابل ‌درک. در اینجا قسمی از پدیده‌ها که با ابزار، ملموس و محسوس می‌شوند را از حوزۀ بحث خارج می‌کنیم. این متن دربارۀ یکی از وجوه کمّیِ موسیقی است و این وجه کاملاً قابل اندازه‌گیری و ثبت است. این وجه، یعنی زمانمندی (زمانداری) و زمانبندی (آغاز و پایان داشتنِ) پدیده‌ها مانند تأثیرات کیفی فرض‌شدۀ موسیقی نیست؛ که بررسی آن‌ها عموماً در حوزۀ روان‌موسیقی‌شناسی (Psycho-Musicology) و روان‌صوت‌شناسی (Psychoacoustics) قرار دارد و انسان تاکنون نتوانسته به‌طور کامل این کیفیات را مستقیماً تأویل و تبدیل به عدد و رقم کند؛ اگرچه در سال‌های اخیر تلاش‌های دانشمندان در این زمینه نتیجه‌بخش بوده است و درنهایت تمامی کیفیات قابلیت تبدیل به اعداد را خواهند داشت. دلیل این تأخیر قرارگیری چنین موضوعات و پدیده‌ها در حیطۀ سامانه‌های پیچیده است (نک: میچل ۱۳۹۵و دوران ۱۳۹۴).
به نظر من تقسیم پدیده‌ها در جهان به پدیده‌های قابل اندازه‌گیری (کمی) و غیرقابل اندازه‌گیری (کیفی) خطای محرز فلسفه و علم کهن است، زیرا اساساً تمامی پدیده‌های قابل درک توسط انسان، چه با حواس و چه با کمک ابزار، قابلیت اندازه‌گیری دارند و اینکه اولی‌ها را کمی و دومی‌ها را کیفی بدانیم اشتباه است. زیرا کیفیت محسوس برای همگان نه یک خاصیت و یا دسته‌ای جداگانه در برابر کمیت است بلکه در راستا و ادامۀ کمیّت است. درنتیجه کیفیت مطلوب، ماحصلِ کمیّت‌های مطلوب و بهینه است و برعکس (در این مورد همچنین نک: جی.کین، ۱۳۹۶: ۲۲). کیفیت ذهنی برای هر موجود ادراک‌کنندۀ موضوعی دیگر است که با توان علمی امروزی بیشتر بر خودِ موجود مُدرِک روشن است. بااین‌وجود جنس کیفیات ذهنیِ افراد هم چیزی غیرمادی نیست. «شما، شادی‌ها و غم‌هایتان، خاطرات و آرزوهایتان، احساس هویت فردی‌تان و همچنین آزادی اراده‌ای که در خود احساس می‌کنید درحقیقت چیزی بیش از رفتار اجتماع وسیعی از سلول‌های عصبی و مولکول‌های وابسته به آن‌ها نیست» (کریک، ۱۳۹۵: ۱۳) یک مثال واضح و ملموس شبکۀ اینترنت است که آن را فضای مجازی می‌خوانند و آنچه در آن وجود دارد را فیزیکال فرض نمی‌کنند درحالی‌که اصلاً مجازی نیست و کاملاً فیزیکی و ماحصل جابه‌جایی اطلاعات ازطریق سامانه‌های الکترونیکی (سخت‌افزار و نرم‌افزاری) است. یادآوری می‌کنم که مواضع من در این مقدمه برگرفته از معرفت‌شناسیِ مبتنی بر واقعیت‌گرایی علمی است (نک: بونگه، ۱۳۹۵: ۴۱۵- ۴۱۴). پس آنچه در اینجا مطرح می‌شود اگرچه در پیوند با دو حوزۀ پیش‌گفته (مقولات روان‌صوت‌شناسی و روان‌موسیقی‌شناسی) است ولی ازحیث موجودیت عینی است؛ در مقابل موضوعات صرفاً ذهنی و کاملاً فیزیکی است در مقابل پدیده‌های (فرضاً) متافیزیکی. همچنین عمیقاً معتقدم که تمامی پدیده‌ها دارای روابط متقابل با محیط و دیگر پدیده‌ها هستند. بااین‌وجود در ابتدا ما برای فهم، درک، بازشناسی و بازنمایی، آن‌ها را به‌صورتی مجزا از دیگر مسائل تأثیرگذار در نظر می‌گیریم. اما درنهایت بایستی حالت‌هایی پیچیده‌تر و بغرنج‌تر، که در عمل روی می‌دهند، را هم تجزیه‌وتحلیل کنیم. من در این مقاله سعی در تشریح مختصر و مفید «زمان در موسیقی» کرده‌ام، به‌خصوص از منظر «محدودیت‌های ادراکی‌-اجرایی سامانۀ عصبی-ادراکی و عضلانی انسان»، نظریۀ سامانه‌های پیچیده و مقولۀ آشوب، همچنین ارتباط «ریتم و وزن» با زبان انسان‌ها و مسئلۀ کوآنتایز زمانی رویدادهای صوتی‌-موسیقایی.
بیشتر

هادی سپهری

شمارۀ ۱۷۸

تجزیه‌و‌تحلیل موسیقیشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیهادی سپهرییادنامۀ حسین دهلوی

لزوم تلطیف مقررات‌گذاری برای آثار و رویدادهای مستقل موسیقی

قدمت اخذ مجوز دولتی برای برگزاری رویدادهای هنری اکنون به بیش از ۴۰ سال رسیده است. در عمل و با وجود مراحل پیچیده و زمان‌بر و هزینه‌بر برای این منظور و اینکه مخاطب ایرانی باید در معرض محتوایی صوتی و تصویری باشد که موردتأیید وزارتخانه یا سازمانهای خاصی است، اتفاق نمی‌افتد، چرا که عملاً حجم زیادی از محتوای چندرسانه‌ای فاقد مجوز مثل موسیقی، فیلم و حتی کتاب با استفاده از کانال‌های دیگری مثل اینترنت و ماهواره به دست کاربران ایرانی می‌رسد و چه‌بسا در مقام مقایسه، حجم این نوع محتوا به‌مراتب بیش از آن چیزی است که مراحل قانونی اخذ مجوز و انتشار در فضای کسب و کارهای موردتأیید را گذرانده است. اخذ مجوز به‌خصوص برای زمینۀ فعالیت موسیقی شامل چند بخش می‌شود: مجوز شعر و ترانه، موسیقی، مجوز تک‌ترانه، ثبت گروه موسیقی، آلبوم، تصویر روی جلد آلبوم، اجرای زنده (کنسرت)، پوستر تبلیغاتی برای کنسرت و... .
آیا روال موجود برخلاف راهکارهای الکترونیکی و اینترنتی شدن آن، توانسته آنچه در اهداف اصلی و دستور کار خود دارد را در عمل پیاده کند؟ به زبان ساده‌تر آیا اعمال روش‌های مختلف پایش و دروازه‌بانی و سخت‌گیری‌های تخصصی و ریز شدن بر سطرسطر شعر و ترانه و موسیقی، باعث شده تا سلیقۀ عمومی و فرهنگ شنیداری مردم در این مدت ارتقا پیدا کند؟! آیا مردم تنها آثار تأییدشدۀ نهادها و وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی را گوش می‌کنند؟ آیا روال موجود که قدمت زیادی هم دارد، می‌تواند منافع دیگری ازجمله منافع اقتصادی را تأمین کند؟ آیا روش موجود در تأیید آثار و خالقان آثار، باعث شده تا تنوع سبکی و زایش هنری و روند پویای خلاقیت در حوزۀ موسیقی حاصل شود؟ در این نوشته با توجه به برخی حقایق بازار موسیقی و روند پایش و کنترل آن توسط نهادهای مقررات‌گذار این حوزه، سعی می‌شود تا به پرسش‌هایی که پیش‌تر مطرح شد پاسخ داده شود.
بیشتر
اقتصاد موسیقیشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیصنعت موسیقیمجوز موسیقیمحمدعلی پورخصالیانیادنامۀ حسین دهلوی

تولید یک اثر موسیقی در بستر اجتماعی

بررسی پروسه با استفاده از رویکرد سیستمی‌‌‌

چکیده این پژوهش سعی دارد، پروسۀ روند تولید یک اثر موسیقی را بررسی کند. به‌عبارت‌دیگر، به این سؤال پاسخ دهد که: یک اثر موسیقی به‌عنوان یک محصول تحت‌تأثیر چه عواملی تولید می‌شود؟ چارچوب نظری این پژوهش مبتنی بر تئوری سیستم‌ها و تفکر سیستمی‌‌‌‌ است. هدف ما این است که فرآیند تولید موسیقی را به‌صورت ساده‌ بیان کنیم. برای این منظور، از تئوری سیستم‌ها در علم مدیریت کمک گرفته‌ایم. بنابراین ابتدا به تعریف سیستم و اجزای آن می‌پردازیم، سپس پروسۀ تولید موسیقی را در قالب یک سیستم شبیه‌سازی می‌کنیم و از این رهگذر و با استفاده از تفکر سیستمی‌‌‌ به توضیح موضوع می‌پردازیم. عناصر تشکیل‌دهندۀ پروسۀ تولید موسیقی عبارت‌اند از: هنرمند، مخاطب، رسانه، جامعه. هنرمند به‌عنوان عامل تولید (پردازشگر)، با استفاده از یکسری مواد و مصالح صوتی بالقوه (ورودی)، طی سلسله‌فرآیندهایی یک اثر موسیقایی را تولید می‌‌‌‌کند و ازطریق رسانه برای استفاده‌ به دست مخاطب می‌رساند (خروجی). تمام این پروسه در یک جامعه (فراسیستم) اتفاق می‌افتد. تمام اجزا از جامعه تأثیر می‌گیرند و بر آن تأثیر می‌گذارند. بنابراین این پروسه به‌صورت یک چرخه عمل می‌کند. اصل عرضه‌وتقاضا محرک اصلی این جریان است. همچنین سطح فرهنگی جامعه بر کیفیت اثر تولیدشده، دلالت مستقیم دارد. نتیجۀ این بررسی نشان می‌دهد تولید یک اثر موسیقی به کارکرد و روابط درست و موثر همۀ عناصر در آن بستگی دارد اما هنرمند (ان) به‌عنوان عامل اصلی تولید، نقش بیشتری دارد. همچنین نقش یک واحد مدیریتی برای نظارت بر کارکرد صحیح و تعامل بین عناصر سازنده، اجتناب‌ناپذیر است. کلیدواژگان: موسیقی، تولید موسیقی، سیستم، تفکر سیستمی‌‌‌.
اقتصاد موسیقیتولید موسیقیشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیمظفر فرزین ابراهیمییادنامۀ حسین دهلوی

متد آموزش تار و سه‌تار برای کودکان و نوجوانان

گفت‌وگو با انوش جهانشاهی به بهانۀ انتشار مجموعه‌کتاب‌های گلباغ ترانه و آلبوم « مجنون زمانه»

انوش جهانشاهی، متولد ۱۳۵۲،‌آهنگ‌ساز و نوازندۀ تار و سه‌تار است. وی از محضر استادانی همچون جلال ذوالفنون، ‌مصطفی‌کمال پورتراب، فرهاد فخرالدینی، کامبیز روشن‌روان، شریف لطفی و محسن الهامیان بهره‌مند شده و فعالیت‌های اجرایی و آموزشی بسیاری در داخل و خارج کشور داشته است. مجموعه‌کتاب‌هایی ازجمله جان مریم، ‌غوغای ستارگان، آتش کاروان و پیک سحری را براساس تصنیف‌های ملّی و ترانه‌های محلی ایران گردآوری و تألیف کرده و کتاب‌های متعدد دیگری را با عناوین دیار آشنا (موسیقی تلفیقی)، تکنواز (آثار ارسلان‌خان درگاهی)، چتر عشق (آثار خود بر روی اشعار حافظ)، فوگ و انوانسیون (آثار ارکسترال خود برای ارکستر کلاسیک و آنسامبل ایرانی)، گردونۀ آکورد (راهنمای کاربردی گام ها و آکوردها) در موضوعات مختلف موسیقی تألیف و به‌انتشار رسانده است. آلبو‌م‌های «نغمه‌های ماندگار ۱ و ۲»، «چتر عشق»، «دیار آشنا ۱ و۲» و... نیز از آثار اجرایی موسیقایی اوست. او به‌تازگی مجموعه‌کتاب‌هایی را در دو مجلد برای آموزش تار و سه‌تار به کودکان و نوجوان تحت‌عنوان گلباغ ترانه ۱ و ۲ همراه با سی‌دی در حوزۀ نشر کتاب و آلبوم « مجنون زمانه» را با آهنگ‌سازی و تنظیم خود و با صدای سینا سرلک در حوزۀ نشر آلبوم‌های موسیقی منتشر کرده است. با وی دربارۀ کم‌وکیف این آثار به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید.

تحریریه

شمارۀ ۱۷۸

انوش جهانشاهیتار و سه‌تارشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیگفت‌وگومتدهای آموزشی موسیقیمعرفی کتابیادنامۀ حسین دهلوی

زندگی‌نامۀ تحقیقیِ عاقبت‌به‌خیران موسیقی

به بهانۀ چاپ دوم کتاب در قفس

ابوالحسن صبا در بسیاری از شاخه‌های موسیقی در ایران نخستین گام‌ها را برداشت و به بهترین شکل ممکن؛ تا جایی که، تا امروز هم نشانِ کارهایی که او انجام داده، بر پیشانی موسیقی ایران پیداست. در قفس نامِ سومین کتاب از مجموعۀ زمردِ نشر فنجان درارتباط‌با زندگی موسیقی‌دانان ایرانیِ قرن حاضر است که به ابوالحسن صبا اختصاص یافته است.

سعید یعقوبیان

شمارۀ ۱۷۸

ابوالحسن صبادر قفسسعید یعقوبیانشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیمعرفی کتابیادنامۀ حسین دهلوی

باهم موسیقی ساختن

پژوهشی در باب رابطۀ اجتماعی

مقدمه موسیقی بستری معنی‌دار است که به شاکلۀ مفهومی اتکا ندارد. بااین‌حال، این بستر معنی‌دار را می‌توان ردوبدل کرد. فرآیند ارتباط بین آهنگ‌ساز و شنونده معمولاً مستلزم وجود رابط و میانجی است: [یعنی] یک یا چند اجراکننده. بین این مشارکت‌کنندگان روابط اجتماعی حکم‌فرماست که ساختار بسیار پیچیده‌ای دارد. هدف این مقاله تحلیل برخی از مؤلفه‌های این ساختار است. در بحث حاضر نمی‌خواهیم به مسائلی بپردازیم که معمولاً در قلمروِ به‌اصطلاح جامعه‌شناسی موسیقی طرح می‌شود، هرچند بر این باوریم که بررسی روابط اجتماعی بین مشارکت‌کنندگانِ فرآیند موسیقایی پیش‌شرط پژوهش در این حوزه است؛ موضوع موردنظر ما در اینجا پدیدارشناسی تجربۀ موسیقایی هم نیست، هرچند باید بررسی‌های مقدماتی دربارۀ ساختار موسیقی انجام دهیم. هدف اصلی ما تحلیل ویژگی خاص همۀ آن کنش‌های متقابل اجتماعی است که به فرآیند موسیقایی مرتبط‌اند: این کنش‌های متقابل بی‌تردید برای کنش‌گر و نیز مخاطبان او معنی‌دار هستند، اما این ساختار معنایی واجد چنان ظرفیتی نیست که ازطریق واژگان مفهومی بیان شود؛ این کنش‌ها بر شالودۀ ارتباط بنا شده‌اند، اما در وهلۀ اول مبتنی بر یک نظام معنایی نیستند که ارتباط‌گیرنده از آن به مثابۀ شاکلۀ بیانی و مخاطبِ او از آن به مثابۀ شاکلۀ تفسیری استفاده کنند. به همین دلیل می‌توان امید داشت که مطالعۀ روابط اجتماعیِ مرتبط با فرآیند موسیقایی بینش‌هایی به ما بدهد که در مورد بسیاری از اَشکال مراودۀ اجتماعی صدق می‌کنند، و شاید حتی برخی جنبه‌های ساختار کنش متقابل اجتماعی، به‌معنای دقیق کلمه را روشن کنند که تابه‌حال دانشمندان علوم اجتماعی توجه شایسته‌ای به آن نداشته‌اند. [...]
تا جایی که به بررسی دقیق این پرسش مربوط است، پژوهش‌های انضمامی بسیاری از جامعه‌شناسان و فلاسفه معطوف اَشکال خاصی از مراودۀ اجتماعی بوده است که به‌ضرورت قبل از هر نوع ارتباط قرار می‌گیرد. «موقعیت‌های تماسی» از ویزه، نظریۀ ادراکی شلر دربارۀ خودِ دیگری، تا حدودی مفهوم کولی دربارۀ رابطۀ چهره‌به‌چهره، تفسیر مالینوفسکی از کلام، که در موقعیتِ معین‌شده توسط کنش متقابل اجتماعی شکل می‌گیرد، مفهوم اساسی سارتر از «نگریستن به دیگری و نگریسته شدن از سوی دیگری»، همۀ این موارد فقط نمونه‌های محدودی هستند از تلاش‌هایی برای بررسیِ به‌اصطلاح «رابطۀ هم‌نوایی متقابل» که همۀ ارتباط‌ها به‌تنهایی بر بنیاد آن قرار دارند. دقیقاً همین رابطۀ هم‌نوایی متقابل است که به‌وسیلۀ آن هر دو طرف حاضر در تعامل «من» و «تو» را به‌منزلۀ «ما» در حضوری زنده تجربه می‌کنند. در عوض ِ اینکه در اینجا به تحلیل پیچیدۀ فلسفی این مسئله وارد شویم، شاید بتوان به مجموعه‌ای از پدیده‌های آشنا در جهان اجتماعی اشاره کرد که این رابطۀ اجتماعیِ پیشاارتباطی در آنجا بروز پیدا می‌کنند. [...] این موضوع برای مجموعه‌فعالیت‌های به‌هم‌بسته‌ای همچون رابطۀ بین توپ‌پرتاب‌کن و توپ‌گیر، بازیکنان تنیس، شمشیربازها و مواردی نظیر این نیز صدق می‌کند؛ در پیاده‌روی باهم، رقص باهم، معاشقه باهم، یا موسیقی ساختن باهم نیز، ما همین ویژگی‌ها را می‌یابیم و همین مورد آخر را در صفحات آتی تحلیل خواهیم کرد. امید است که این تحلیل تاحدی به روشن ساختن ساختار رابطۀ هم‌نوایی کمک کند که سرمنشأ آن امکان زندگی باهم به‌طور هم‌زمان در ابعاد خاصی از زمان است. همچنین امید است که مطالعۀ موقعیت خاص ارتباطی در فرآیند موسیقایی پرتوی بر جنبۀ غیرمفهومی بیفکند که در هر نوع ارتباطی وجود دارد.
بیشتر
آلفرد شوتزآهنگ‌ساز و شنوندهتاریخ اجتماعی موسیقیجامعه‌شناسی موسیقیحسن خیاطیشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقییادنامۀ حسین دهلوی

یک‌صد آلبوم برتر تاریخ موسیقی راک: قسمت ششم

در شماره‌های پیشین ۵۰ عنوان از مهم‌ترین‌های تاریخ موسیقی راک را معرفی کردیم؛ آلبوم‌هایی که به بسیاری از فهرست‌ها و انتخاب‌های منتقدین و نهادهای موسیقی راه یافته‌اند. در این شماره به ۱۰ عنوان دیگر می‌پردازیم و یادآوری می‌کنیم که چیده‌مان این فهرست نمایانگر میزان ارزش آثار مذکور نمی‌باشد، به‌طورمثال «آلبوم سفید» از گروه «بیتلز» که در اینجا رتبۀ پنجاه‌ویکم را دارد، در اغلب فهرست‌ها در ۱۰ عنوان نخست جای دارد.

محسن گلتاش

شمارۀ ۱۷۸

شمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیمحسن گلتاشموسیقی راکیادنامۀ حسین دهلوی

هومرگ

نگاهی به آلبوم گروه «بارامانت»

موسیقی متال در ایران دستخوش فراز و فرودهای بسیاری بوده است. از شکل‌گیری گروه‌های موسیقی که کلام انگلیسی را محور کار خود قرار دادند تا شاید در عرصه‌های بین‌المللی بتوانند به جایگاهی برسند و تأکید داشتند که کلام انگلیسی بهتر بر روی این‌گونه از موسیقی می‌نشیند؛ از هنرمندانی که سعی کرده‌اند موسیقی متال را با کلام فارسی ارائه کنند تا دغدغه‌های جامعۀ خودشان را ملموس‌تر به گوش مخاطب برسانند و البته در این حوزه گاه موفق و گاه ناموفق بوده‌اند؛ و درنهایت انتخاب موسیقی اینسترومنتال در این سبک که دلیلش می‌تواند پیدا نکردن وکالی مناسب برای ارائۀ آثار، آسان‌تر مجوز گرفتن برای اجرای کنسرت و تولید آلبوم و یا سلیقۀ هنرمندان که ترجیح داده‌اند موسیقی خود را به‌صورت کاملاً انتزاعی و بدون کلام به گوش مخاطب برسانند. یکی از آن گروه‌ها که به‌صورت اینسترومنتال و به‌تازگی نخستین آلبوم خودش را عرضه کرده است «بارامانت» نام دارد. گروهی که نسبت به اکثر بندهای موسیقی متال در ایران با خط فکری مشخص‌تری کار خود را شروع کرده و از کلیشه‌هایی که غالباً در موسیقی بدون کلام در این سبک به‌چشم می‌خورد دوری کرده است؛ کلیشه‌هایی که انگار بدون آن‌ها نمی‌شود موسیقی اینسترومنتال ساخت و تنها با کنار هم قرار دادن چند ریف و نواختن گیتار سولو با سرعت بالا، چیز دیگری برای ارائه ندارند.

محمد بیگی

شمارۀ ۱۷۸

شمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیگروه بارامانتمحمد بیگیموسیقی اینسترومنتالموسیقی متالیادنامۀ حسین دهلوی

گزارشی از نخستین کنسرت هنرجویی پیانو چهاردستی

توسط هنرجويان انستیتو پیانو پویان

نخستین کنسرت هنرجویی پیانو چهاردستی توسط هنرجویان انستیتو پیانو پویان با مدیریت دکتر پویان آزاده برگزار شد. این کنسرت که هفتمین کنسرت این انستیتو محسوب می‌شد،‌ در سالگرد تأسیس آن همراه با گرامیداشت زنده‌یاد مصطفى‌کمال پورتراب در تالار مهر حوزۀ هنری تهران در تاریخ ۲۷ دی ماه ۱۳۹۸ برگزار شد. انستیتوی پیانو پویان که به‌عنوان نخستین مرکز تخصصی آموزش پیانو در ایران در سال ۱۳۹۴ تأسیس شد و تأسیس آن با برگزارى دوره‌های آموزشی استاد پورتراب و دلبر حکیم‌آوا نوازندۀ پیانو همراه شده بود، به همین مناسبت در سالگرد تأسیس با به‌نمایش گذاشتن فیلم مستند کوتاهی از زندگی‌نامه، آثار و نوازندگی پورتراب همراه شد.

تحریریه

شمارۀ ۱۷۸

پویان آزادهپیانوشمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقییادنامۀ حسین دهلوی

گزارش‌آگهی: از تدریس و تألیف تا سرپرستی و رهبری ارکستر

معرفی فعالیت‌های هنری علی کیانی (مدرس ویلن و آهنگ‌ساز)

تحریریه

شمارۀ ۱۷۸

شمارۀ ۱۷۸ هنر موسیقیعلی کیانیگزارش آگهییادنامۀ حسین دهلوی